Regulament de funcționare internă al CDI
An școlar 2020 – 2021

A.  ACCES
• Centrul de Documentare şi Informare (CDI) funcţionează 40 de ore / săptămână; orarul de funcţionare cu publicul însumează 30 de ore (luni 8.00 – 16.00; marţi şi joi 8.00 – 14.00; miercuri 10.00 – 16.00 și vineri 10.00 – 14.00) vizând activităţi programate și acces liber în activități neprogramate, 10 ore rămânând la dispoziţia profesorului documentarist (activităţi de pregătire metodico-ştiinţifică, culegerea de informaţii în/din interiorul şi exteriorul unităţii şcolare, pregătirea şi evaluarea materialelor şi activităţilor)
• Nu este permis accesul în CDI în absența profesorului documentarist sau a altui cadru didactic
• Situaţiile excepţionale în care CDI este închis vor fi semnalate la intrarea în CDI.
• Planificarea activităților didactice desfășurate în CDI se realizează cu minim 24 de ore înainte de desfășurarea lor propriu-zisă prin anunțarea profesorului documentarist și semnarea în Registrul activităților programate
• CDI este deschis tuturor categoriilor de public – elevii, profesorii și angajații Liceului Teoretic David Prodan Cugir.
B.  ACCES ȘI ÎMPRUMUT CDI ÎN CONDIȚIILE MĂSURILOR CONTRA VIRUSULUI SARS-COV-2

ACCESUL ȘI ORGANIZAREA ACTIVITĂȚILOR PROGRAMATE ÎN CDI1

✔ se vor plasa la loc vizibil anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces;
✔ utilizatorii CDI vor respecta obligatoriu planul de trafic în CDI pentru a limita aglomerările și pentru respectarea unei distanțe de cel puțin un metru între utilizatori;
✔ se va limita accesul astfel încât să fie asigurată o distanță de minimum 2 m între persoane, se vor monta marcaje;
✔ accesul utilizatorilor CDI va fi permis numai în condițiile purtării măștii (medicală/nonmedicală) pe toată durata activității desfășurate în CDI. Pentru a oferi o protecție eficace, masca trebuie să acopere gura și nasul;
✔ utilizatorii CDI își vor dezinfecta mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool avizat de Ministerul Sănătății care va fi pus la dispoziție la intrare;
✔ dezinfecția regulată a suprafețelor de lucru din CDI;
✔ aerisirea periodică a tuturor spațiilor CDI;
✔ asigurarea amenajării spațiilor destinate lucrului în echipă sau individual astfel încât să existe cel puțin o distanță de 1,5 m între oricare 2 persoane sau 4 m2 pentru fiecare utilizator CDI;

 

CIRCULAȚIA DOCUMENTELOR. ÎMPRUMUT ȘI RESTITUIRE

✔ în vederea limitării numărului de persoane care ating un obiect, personalul CDI va merge la rafturi pentru a procura documentul cerut de utilizator;
✔ documentele primite de la utilizatorii CDI vor face obiectul unei perioade de carantină;
✔ restituirea documentelor împrumutate și împrumutul de documente se vor face cu respectarea următoarelor reguli:
✱ documente (cărţi, reviste etc.) pe hârtie fără elemente din plastic: minimum 3 zile de carantină;
✱ documente pe hârtie (monografii sau periodice) cu coperte laminate: 10 zile de carantină; saudezinfectarea copertelor cu material îmbibat cu produse biocide autorizate, respectând timpul de uscare, urmat de o carantinare de 3 zile, înainte de a intra din nou în circulaţie, pentru a se asigura că virusul nu mai este viabil pe suprafaţa de hârtie;
✱ documente din plastic (CD, DVD etc.): 10 zile de carantină sau dezinfecţie cu material îmbibat cu produse biocide autorizate, respectând timpul de uscare, urmat de o carantinare de 3 zile, dacă sunt documente din hârtie în acel CD sau DVD (broşuri, cutii din carton etc.), apoi pot fi puse la raft;

____________________________
1Ordinul nr. 5487/1494/2020 pentru aprobarea măsurilor de organizarea activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 804 din 01 septembrie 2020.

C.  COMPORTAMENTUL ÎN CDI
1. În CDI se intră fără bagaje și în liniște!
2. La CDI se vine, în primul rând, pentru a face o lucrare sau o cercetare care necesită utilizarea documentelor (dicţionare, enciclopedii, materiale audiovizuale, lucrări documentare); în al doilea rând se vine pentru a se destinde citind (lucrări de ficţiune, articole de jurnal, reviste), ascultând muzică, vizionând casete, CD-ROM-uri.
3. CDI nu este nici sala de discutii, nici sala de mese. Nu se bea, nu se mănâncă şi se vorbeşte în şoaptă spre a nu-i deranja pe ceilalţi utilizatori;
4. Materialul pus la dispoziţie trebuie respectat.
5. Elevii nu sunt autorizaţi să utilizeze aparatura CDI, decât în prezenţa profesorului documentarist;
6. În CDI este cu desăvârșire interzis:
✱ Utilizarea Internetului în alte scopuri, decât pentru pregătirea lecțiilor;
✱ Deteriorarea mobilerului; deteriorarea documentelor;
✱ Modificarea setării calculatoarelor și instalarea de soft nedidactic (jocuri);
7. Elevul care va avea un comportament necorespunzător, nu va mai fi primit în CDI decât după ce se discută mai întâi cu dirigintele, apoi cu dna director și în final, cu un părinte.
D.  ÎNTARZIERI. DETERIORĂRI
• Pentru publicaţiile nerestituite de către elevi la data prevăzută se vor emite ÎNŞTIINŢĂRI DE RESTITUIRE, transmise elevilor şi părinţilor prin intermediul profesorilor diriginţi. Celorlalte categorii de cititori, înştiinţările le sunt trimise la domiciliu. După două înştiinţări de restituire, publicaţia este considerată pierdută şi se impută utilizatorului urmând procedura legală.
• În cazul deteriorării unei publicaţii, utilizatorul va plăti o amendă stabilită în funcţie de gravitatea daunei şi importanţa publicaţiei care a suferit-o. Astfel: pentru cărţile editate pană în anul 1990 propunerea este de 10 lei, pentru cărţile editate până în anul 2000 propunerea este de 15 lei, pentru cărţile editate după anul 2000 propunerea este de 25 lei.
• Utilizatorului căruia i s-au imputat publicaţii sau i s-au perceput amenzi i se va interzice accesul la C.D.I. pe perioadă limitată sau nelimitată.
• Recuperarea fizică a unui document deteriorat sau pierdut se va face prin înlocuirea cu un document identic sau achitarea valorii de inventar, actualizată cu aplicarea coeficientului de inflaţie la zi, la care se adaugă o sumă echivalentă cu 3 ori faţă de preţul astfel calculat (cf. Art 40, alineatul (6) din Legea Bibliotecilor nr. 334/2002 republicată în 2005)
E.  ORDONAREA DOCUMENTELOR ÎN CDI
✔ Lucrările de ficţiune sunt ordonate pe literaturi şi alfabetic.
✔ Documentarele (lucrările cu caracter ştiinţific) sunt ordonate pe domenii, conform Clasificării Zecimale Universale (CZU), iar în cadrul domeniului alfabetic.
✔ Documentele audio-vizuale sunt ordonate în funcţie de suport, pe domenii (conform CZU) şi alfabetic.
✔ Periodicele sunt ordonate pe titluri şi cronologic.
✔ Manualele şcolare sunt ordonate pe ani de studiu și pe discipline.
F.  MANUALELE ȘCOLARE
• În Liceul Teoretic „David Prodan” Cugir se vor utiliza doar manuale aprobate de M.E.N. Manualele școlare sunt distribuite gratuit pentru elevii claselor IX – XII.
• Manualele școlare vor fi distribuite DIRIGINȚILOR de către profesorul documentarist, pe baza completării unui Proces verbal de predare – primire a manualelor școlare și centralizarea acestora în Registrul Școlar de Împrumuturi de Manuale.
• Manualele școlare se vor înapoia la sfârșitul anului școlar de către diriginți și vor fi predate profesorului documentarist pe baza unui Proces verbal de predare – primire a manualelor școlare; recuperarea manualelor are termen data de 28.05.2020 pentru clasa a XII-a, 11.06.2020 pentru clasele IX – XI.
• Răspunderea recuperării manualelor școlare revine profesorilor diriginți, conform atribuțiilor diriginților stabilite de M.E.N. Aceștia vor întocmi un raport justificativ privind lipsurile.
• Profesorul documentarist va consemna lipsurile în Registrul de Inventar – Manuale Școlare.
• Pentru clasa a XII-a, dar și pentru salariații care părăsesc unitatea de învățământ se va elibera o Fișă de lichidare a împrumuturilor de documente din partea CDI în vederea eliberării de adeverințe și diplome de către Departamentul Secretariat. Elevii claselor terminale care nu prezintă la Secretariat dovada lichidării din partea CDI nu vor primi diplomele sau adverințele solicitate.

Director,
Prof. Ing. Tomuș Elena Doina

Prof. doc. Jurj Simona